5 Dis 2008

PEWARIS SOKONG CADANGAN MUKHRIZ

. 5 Dis 2008
0 comments

KUALA LUMPUR 3 Dis. - Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris) menyokong penuh cadangan Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Tun Mahathir supaya diwujudkan hanya satu sistem pendidikan berteraskan sistem pendidikan kebangsaan di setiap sekolah di negara ini.

Timbalan Pengerusinya, Rahimuddin Md. Harun berkata, cadangan itu amat baik untuk dilaksanakan kerana sejak kebelakangan ini terlalu banyak isu yang ditimbulkan sesetengah pihak bertujuan mewujudkan perbalahan kaum di negara ini.

Katanya, pelaksanaan cadangan itu akan memupuk semangat perpaduan kaum di kalangan pelajar.

"Teras pendidikan yang berdasarkan semangat kebangsaan perlu diterapkan semula supaya pelajar dididik untuk menghormati kaum lain dan tidak wujud sebarang provokasi dalam kalangan kaum," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Rahimuddin berkata, pelaksanaan satu sistem pendidikan itu juga penting dan mempunyai rasionalnya dalam mendidik pelajar memahami dasar yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Kami berpendapat tidak wujud unsur mencabuli hak kaum lain jika bahasa Melayu dijadikan bahasa pengantar di sekolah kerana memang sejak negara mencapai kemerdekaan, bahasa Melayu sudah termaktub sebagai bahasa rasmi di dalam Perlembagaan Persekutuan tanpa menafikan hak kaum lain untuk bertutur dalam bahasa asal mereka," katanya.

Pada masa yang sama, tambah beliau, Pewaris akan terus bangkit dan bersuara terhadap perkara yang membabitkan sentimen perkauman.

Menurut beliau, pihaknya akan terus mempertahankan hak istimewa kaum Melayu serta Islam di negara ini.

Read More »»

4 Dis 2008

CARTA ORGANISASI GAGASAN PEMUDA EHSAN

. 4 Dis 2008
0 comments

Read More »»

PERASMIAN GAGASAN PEMUDA EHSAN

.
0 commentsGambar Atas - barisan kepimpinan bergambar bersama YB Dato' Ir Muhammad Bushro Bin Mat Johor dan Sdr Harisson Bin Hassan.
Gambar Bawah - YB Dato' berucap dan seterusnya merasmikan 'Gagasan Pemuda Ehsan'.

Read More »»

3 Dis 2008

MAJLIS MAKAN MALAM AHLI PEMUDA CAWANGAN USAHA JAYA BERSAMA HARISSON HASSAN

. 3 Dis 2008
0 comments

Usaha Jaya - Pada malam 28 November 2008 baru-baru ini, Ketua Pemuda UMNO Bahagian Subang, saudara Harisson Hassan telah meluangkan masa untuk bertemu dengan kira-kira 50 ahli Pemuda UMNO Cawangan Usaha Jaya yang diketuai oleh Zahir Hussein.

Selain itu, turut hadir pada majlis tersebut ialah Pak Nik (Ketua Cawangan Usaha Jaya), Cikgu Suhaimi (Ketua Cawangan Bukit Desa), Hafiz Hamzah (Ketua Pemuda Taman Ehsan), Farid Saat (Ketua Pemuda Bukit Desa), Fauzi Saat (Setiausaha Gagasan Pemuda Ehsan), Raja Faizal Raja Anuar (Setiausaha Pemuda UMNO Cawangan Taman Ehsan), Wan Sobri (Ketua Biro Penerangan Bahagian Subang) dan beberapa AJK Pemuda Bahagian Subang.
p/s : Pemimpin perlu dekat dengan masyarakat...

Read More »»

CADANGAN MUKHRIZ PATUT DILAKSANAKAN

.
2 comments

Sebaik sahaja Dato Mukhriz Mahathir melontarkan cadangan agar sistem pendidikan di negara ini di satukan dalam satu sistem pendidikan kebangsaan, maka hari ini, kita dapat lihat, beberapa pemimpin bukan Melayu, baik dari parti pembangkang, mahupun parti komponen BN mula bersuara, menentang cadangan tersebut.

Seperti yang dikatakan oleh Dato Mukhriz apabila di minta untuk menarik balik cadangan tersebut, jelas kini, bahawa golongan yang seringkali melaung-laungkan cerita tentang perpaduan, tentang hak-hak bersama, kesamarataan, hanyalah sekadar satu laungan retorik untuk kepentingan diri, kaum mereka sahaja dan barangkali ada terselit maksud yang tersirat.

Mungkin boleh ditafsirkan, erti kata sebenarnya, golongan ini sebenarnya mahu orang Melayu, melepaskan kuasa, melepaskan hak-hak istimewa, serta tidak lagi memperjuangkan konsep Ketuanan Melayu di negara ini, kerana dianggap tidak relevan dan sesuai dengan zaman moden ini.

Sebab itu, golongan ini tidak sudah-sudah mempertikaikan segala perkara, termasuklah dari sudut Ketuanan Melayu. Untuk pengetahun golongan ini, Ketuanan Melayu, bukanlah bermaksud Melayu itu tuan dan kaum bukan Melayu itu menjadi hamba, tetapi ketuanan Melayu adalah merujuk kepada Raja dan Sultan yang sejak zaman-berzaman menjadi pemerintah di Tanah Melayu ini.

Ketuanan Melayu juga merujuk kepada pemerintahan Islam. Dan UMNO, sejak dari dulu sehingga ke hari ini, menjadi sebuah pertubuhan yang berjuang dalam usaha mempertahankan Ketuanan Melayu.

Jelas hari ini, apabila Dato Mukhriz memberi cadangan seperti ini, terbuktilah, siapa yang masih mengamalkan sikap rasis? Sebelum ini, ada suara-suara sumbang yang mengatakan bahawa UMNO dan orang Melayu mengamalkan sikap rasis dan perkauman. Jika benar UMNO ini satu parti yang rasis, tidak akan ada kaum bukan Melayu yang boleh membeli bangunan dan menguasai ekonomi di dalam Tanah Melayu ini!

Persoalannya, apakah orang Melayu selama hari ini, pernah mempertikaikan apa saja yang dilakukan oleh pertubuhan politik,NGO untuk membangunkan kaum mereka di negara ini?
Adakah orang-orang Melayu pernah menghalang sebarang usaha kaum bukan Melayu untuk berjaya dalam perniagaan, sehingga ke hari ini boleh dilihat, bahawa kebanyakkan perniagaan utama di negara ini telah dimonopoli oleh kaum bukan Melayu.

Jika benar UMNO rasis, maka tidak akan ada kaum bukan Melayu yang tinggal di negara ini, kerana pastinya Pemerintah Melayu akan mengambil langkah menghalau bangsa bukan Melayu seperti mana yang dilakukan oleh beberapa buah negara setelah mendapat pengiktirafan sebagai sebuah negara yang merdeka, seperti Burma dan Ceylon.

Di sini petikan kenyataan presiden Presiden MCA, Tun Tan Siew Sin dalam suratkhabar tempatan pada tahun1969 :

Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu telah menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah.

Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain.

Sumber Tan Sri Khalid Awang Osman, Malaysia - An Anthology, Vantage Press, New York, hal. 38-39. UCAPAN PRESIDEN MIC merangkapMENTERI KERJAYA RAYA, POS DAN TELEKOM, TUN V.T. SAMBANTHAN DI DEWAN RAKYAT PADA 1 JUN 1965.

Manakala ini pula ucapan Tun Sambathan di Dewan Rakyat pada tahun 1965 :

Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian.Dalam jangka masa itu kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan.

Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh Orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu?Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?


Jika kita lihat di serata negara Asia dan asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Dan lihat saudara kita kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand , Vietnam , Kemboja dan di negara-negara lain.

Dan apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka perolehi di semua wilayah tersebut? Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu.

Dan dalam pada itu apa yang sedang berlaku di Malaya ?Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, "Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara.

"Dan seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India , Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini.

Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain dari Bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang?Di manakah dalam sejarah dunia?

Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini."

Jadi, orang-orang Melayu, terutama bukan Melayu tidak usah terpengaruh, dan menjadi emosi kerana desakan sebahagian dari golongan yang tidak kenal erti sejarah, dan tidak mengenang budi.

Orang Melayu pula, terutama yang bergerak di dalam UMNO perlu mempertahankan hakikat, bahawa UMNO dan orang Melayu tidak rasis, tetapi sebenarnya golongan yang cuba mengungkit soal Ketuanan Melayu dan Hak-hak Istimewa orang Melayu itulah yang mengamalkan sikap rasis.

Jika benar golongan yang mendesak agar hak-hak orang Melayu ini dihapuskan, maka untuk pengetahuan mereka, orang-orang Melayu telah lama pun berkorban satu demi satu hak yang ada pada mereka semata-mata untuk menjaga hati kaum bukan Melayu. Bukannya kerana orang Melayu itu penakut ataupun bacul!

UMNO dan orang-orang Melayu telah lama bersikap terbuka dalam hal ini sehinggakan sanggup berkongsi kuasa, dan membiarkan sahaja kaum bukan Melayu menguasai ekonomi, baik di bandar mahupun di kampung-kampung.

Jadi, apa lagi yang dimahukan oleh golongan ini. Mereka yang bercakap meminta agar hak-hak orang Melayu dihapuskan, dan juga mempersoalkan Ketuanan Melayu, hari ini masih lagi hidup dalam keadaan aman, sihat dan mewah.

Apakah orang akan mempercayai kata-kata mereka ini, bahawa konsep Ketuanan Melayu, dan hak-hak istimewa orang Melayu di negara ini adalah tidak adil dan menindas kaum bukan Melayu, sedangkan mereka yang bercakap itu lebih mewah dari orang Melayu sendiri?

Justeru, segala-galanya yang diluahkan, yang dilontarkan, serta sikap mempertikaikan hak-hak orang Melayu, dan juga Ketuanan Melayu, hanyalah untuk satu perkara, iaitu KUASA. Kuasa untuk memerintah tanah Melayulah yang menjadi matlamat utama golongan ini, dan bukanlah isu-isu ketuanan Melayu, atau hak-hak orang Melayu.

Sebenarnya, isu-isu tersebut hanyalah sebagai salah satu alat untuk mencapai matlamat mereka, kerana jika golongan ini benar-benar mahukan perpaduan, pastinya mereka akan menerima cadangan untuk bersatukan dalam satu sistem pendidikan yang menjadi teras kepada pembangunan negara, dibawah satu semangat kebangsaan, satu bahasa dan juga satu matlamat.

Hafiz Hamzah
Pengerusi Gagasan Pemuda Ehsan

p/s : UMNO dan Orang Melayu, masih tidak sedar akan hakikat dan perancangan sebenarnya...sedangkan orang Melayu sendiri asyik berbalah tanpa tujuan. Ingatlah pepatah Melayu, jangan sudah terantuk, baru mahu terngadah, menyesal dulu pendapatan, menyesal kemudian, tak ada gunanya.

Read More »»

1 Dis 2008

ZAID PATUT DIPECAT-PEMUDA SUBANG

. 1 Dis 2008
0 comments

Pemuda UMNO Bahagian Subang mendesak agar pucuk pimpinan UMNO supaya memecat keahlian bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim daripada parti kerana hadir pada Kongres Nasional Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Stadium Malawati, Shah Alam, Selangor semalam.


Ketuanya, Harrison Hassan berkata, setelah apa yang dilakukan Zaid, UMNO tidak perlu berbincang mahupun memberikan beliau pilihan.

‘‘Ini adalah kerana beliau sendiri telah membuktikan tidak setia kepada parti. Ini bukanlah insiden pertama yang mana beliau membelakangkan parti dan menghiris perasaan ahli-ahli UMNO serta orang Melayu.

‘‘Pemuda UMNO Bahagian Subang merasa marah dan kecewa dengan tindakan beliau yang dengan senang bersekongkol bersama parti pembangkang, sedangkan kami di akar umbi telah sekian lama berjuang dalam merapatkan barisan serta memperkukuhkan parti,’’ kata beliau dalam kenyataannya di sini hari ini.

Harrison berkata, Pemuda UMNO Bahagian Subang mengutuk sekeras-kerasnya tindakan Zaid yang menyertai program dan majlis anjuran parti pembangkang.

‘‘Selain menghadiri majlis perasmian kongres PKR, beliau turut menghadiri majlis kemenangan rakyat Pulau Pinang anjuran parti DAP sebelum ini.

‘‘Kenyataan Zaid dalam Mingguan Malaysia hari ini yang beliau mengakui masih menjadi ahli UMNO dan tidak menolak kemungkinan menyertai parti pembangkang pada masa akan datang, harus ditangani oleh pucuk pimpinan dengan serta-merta,’’ katanya.


Utusan Online

Read More »»